تقریبا این روزها همه می دانند که سیگار کشیدن کار درستی نیست. خیلی از ما می دانیم که دود سیگار چه تاثیری روی سلامتی کلی ما می گذارد. اما اولین و قابل مشاهده ترین تاثیر سیگار بر دندان ها است زیرا هرچه باشد دود سیگار ابتدا به دندان ها می خورد و سپس وارد سایر بخش های بدن می شود. به دلیل اهمیت این موضوع اجازه دهید این مقاله را درباره تاثیر سیگار بر دندان صحبت کنیم و اطلاعاتی در این زمینه ارائه کنیم.
اکثر مردم اکنون می دانند که سیگار کشیدن برای سلامتی آنها بد است. سیگار و سموم بیشمار موجود در دود آن می تواند باعث بروز و شکل گیری بسیاری از مشکلات پزشکی و در برخی موارد حتی بروز بیماری های کشنده مثل سرطان ریه شود. با این حال، بسیاری از مردم صدمه ای که سیگار کشیدن به دهان، لثه ها و دندان هایشان وارد می کند را درک نمی کنند. تاثیر سیگار بر دندان ها بسیار مضر و قابل توجه است. استعمال دخانیات و مخصوصا سیگار می تواند منجر به بروز مشکلات زیر میشود:
🦷 این مقالات نیز مهم هستند:
مهم ترین تاثیر سیگار بر دندان ها، کمک به تغییر رنگ و لکه پذیری در آن ها است. دود سیگار و یا کلا دود تنباکو حاوی نیکوتین و تار است. این دو می توانند باعث تغییر رنگ هر سطحی شوند. آن ها قادرند ظرف مدت کوتاهی باعث زرد شدن دندان ها شوند. معمولا افرادی که اصصطلاحا به آن ها هووی سموکر (کسانی که خیلی سیگار میکشند)، بیشتر از زرد شدن دندان شکایت می کنند.
دندان های این افراد بعد از سال ها از زرد رنگ بودن به قهوه ای تغییر رنگ می دهند. و حتی اگر به ریش و سبیل آن ها توجه کرده باشید رنگ جالب و قابل توجهی رویشان را گرفته است. تاثیر سیگار روی افرای که استعمال سنگین دارند به مراتب بدتر از کسانیست که هرازچندگاهی به آن لب میزنند.
سیگار کشیدن همچنین می تواند منجر به بیماری لثه شود. افرادی که سیگار می کشند بیشتر از هر شخص دیگری شاهد شکل گیری پلاک دندان خواهند بود. روی دندان های همه ما در حالت عادی روزانه پلاک تشکیل می شود که اگر مسواک نزنیم و یا اینکه بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنیم در مجموع پلاک سفت و سخت میشود و بیماری لثه شکل می گیرد.
این موضوع در خصوص افراد سیگاری خیلی جدی تر است. زیرا سیگار می تواند روند شکل گیری پلاک دندان را افزایش دهد. افراد سیگاری حتی اگر به طور منظم مسواک بزنند باز هم از تاثیرات منفی پلاک نجات پیدا نمی کنند. مگر اینکه کلا سیگار را ترک کنند. هر چه پلاک دندان هم بیشتر شود، لثه بیشتر دچار التهاب و عفونت خواهد شد.
جالب اینجا است که افراد سیگاری شاید الان متوجه عوارض تشکیل پلاک و بیماری لثه نشوند. اما به مرور زمان که سنشان بالا می رود، خیلی زودتر از افراد معمولی دچار ریزش دندان می شوند. در این صورت باید به فکر جایگزین کردن دندان با درمان هایی مانند ایمپلنت ، پل دندانی، پروتز (دندان مصنوعی) و .. باشند.
🦷 بیشتر بخوانید: ایمپلنت دندان چگونه است؟
شاید شما فقط به فکر تاثیر سیگار بر دندان باشید، اما تاثیرات گسترده تر از این حرف ها است. سیگار از زبان و لثه گرفته تا گلو و ریه را میتواند به راحتی درگیر سرطان کند. شاید بسیاری از مردم هنوز هم نمیدانند که با کشیدن سیگار میتوانند به سرطان دهان مبتلا شوند.
برآوردها نشان میدهد که سالانه هزاران نفر تنها بر اثر سرطان دهان ناشی از استعمال سیگار جان خود را از دست میدهند. بنابراین زمانی که از عوارض و تاثیر سیگار بر دندان صحبت میکنیم تنها گوشه ای از عوارض و دردسرهای سیگار کشیدن را نشان میدهیم این درحالی است که عوارض به مراتب می توانند بدتر باشند.
توصیه همه دندانپزشکان ترک سیگار است اما اگر نمی توانید به این زودی ها سیگار را ترک کنید و یا اینکه اصلا به فکر ترک نیستید نگران نباشید. یک سری محصولات دندانپزشکی وجود دارند که مخصوص افراد سیگاری تولید شده اند. برای مثال ما خمیر دندان هایی داریم که صرفا برای تاثیر بیشتر روی دندان افراد سیگاری ساخته شده اند. این خمیردندان ها می توانند تاثیر سیگار بر دندان را کاهش دهند.
این خمیر دندان ها قدرت از بین بردن پلاک ها و مو تاثیر سیگار بر دندان را دارند و به عبارتی سایندگی بیشتری دارند. دندانپزشک به افراد سیگاری توصیه میکند که در کنار خمیر دندان های معمولی از این خمیر دندان های مخصوص هم به طور منظم استفاده کنند. علاوه بر این چندین نوع خمیر دندان سفید کننده در بازار وجود دارد که شاید تاثیر کمی روی سفید کردن دندان داشته باشد، اما میتوانید برای خلاص شدن از زرد یا قهوه ای شدن دندان ها در کنار روش های دیگر استفاده کنید.
همانطور که میدانید افراد سیگاری در مقایسه با افراد معمولی بیشتر به هالیتوز یا بد بو شدن دهان روبرو میشوند و دلیلش همان نیکوتین و تار موجود در دود سیگار است. این افراد باید حتما از دهانشویه ها استفاده کنند. البته تنها کمکی که دهانشویه به این افراد میکند کاهش بوی بد دهان است نه چیز دیگری.
سیگار کشیدن ریسک ابتلاء به بیماری را افزایش میدهد. اگر بد شانس باشید ممکن است که زمانی متوجه بیماری شوید که دیگر کار از کار گذشته باشد. برای مثال برخی از افرادی که سرطان گلو یا دهان میگیرند زمانی متوجه سرطان میشوند که سرطان به مراحل پیشرفته رسیده و یا درمانش سخت است یا اینکه دیگر امیدی به درمان نیست. زیرا سرطان به سایر بخش های بدن رفته است. اگر سیگاری هستید لطفا پیش از اینکه اوضاع به این مرحله برسد و مضرات آن فراتر از تاثیر سیگار بر دندان شود یا سیگار را ترک کنید یا اینکه به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
زمانی که مرتبا به مطب دندانپزشک بروید بهتر میتوانید بهداشت دهان و دندان خود را کنترل کنید و هم اینکه با کوچکترین علائم بیماری آن را تشخیص داده و به دنبال درمان خواهید رفت.
اولین کمکی که یک دندانپزشک می تواند به افراد سیگاری بکند این است که با دقت آن ها را ارزیابی کند. اونها به این کار میگن معاینه فیزیکی. یعنی اینکه دهان و دندان، لثه و خلاصه تمام ساختارهای داخل دهان شما را با دقت معاینه می کنند. تا بتواند پی به میزان سلامتی کلی دهان و دندان ببرد.
🦷 بیشتر بخوانید: معرفی انواع تخصص های دندانپزشکی
بعد از اینها، تیم دندانپزشکی زبان و گلو و گونه ها را برای یافتن علائم بیماری و یا آسیب وارسی می کنند تا اگر احیانا تاثیر سیگار بر دندان ، لثه ، زبان و گلو وجود دارد آن را بیابند. در خصوص علائم و آسیب هایی که به دهان و دندان شما رسیده، یک دندانپزشک هرکاری از دستش بر بیاید برای شما انجام میدهد و اگر شما سالها است که سیگار می کشید اما قصد ترک کردن آن را دارید شما را به ارگان ها و مراکزی که می توانند به شما در این زمینه کمک کند میفرستد.
دندانپزشک عمومی شما ممکن است علاوه بر اینکه خودش در این مورد به شما کمک کند، در بعضی موارد برای کمک بیشتر، شما را به یک متخصص دندانپزشکی ارجاع دهد. برای مثال اگه مشکل لثه پیدا کرده باشید، احتمالا شما را به متخصص پریودنتیست یا همان متخصص لثه ارجاع میدهد.
به جز همه اینها، حتما به شما توصیه خواهد کرد که هر سه تا 6 ماه به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید. و یا اینکه اگر برایتان مقدور نبود، همان سالی یکبار را به مطبش بروید. تا روی سلامتی دهان و دندان شما نظارت داشته باشد و بیشتر بتواند به شما کمک کند.
منابع:
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید