پوسیدگی دندان کودکان یکی از شایعترین مشکلات دهان و دندان در کودکان است. این مشکل به قدری شایع است که بعد از سرماخوردگی، دومین بیماری (البته اگر بشود آن را بیماری نامید) رایج در تمام جهان است. چیزی که در این مقاله می خوانید، تقریبا همه چیز درباره پوسیدگی دندان کودکان، علل و عوامل، نحوه تشخیص، درمان و نحوه پیشگیری از آن است.
پوسیدگی دندان توسط باکتری ها و یک سری عوامل دیگر ایجاد می شود. این اتفاق زمانی رخ می دهد که کودک به کررات غذاهای حاوی کربوهیدارت، قند و نشاسته مصرف کند. مثلا شیر، نوشابه، کشمش، آب نبات، کیک، آب میوه، غلات و نان و از این قبیل غذاها را دائما مصرف می کند.
یک سری باکتری داخل دهان کودک و کلا همه انسان ها هستند که از چیزهایی که بچه می خورد تغذیه می کنند. نتیجه تغذیه این باکتری ها از غذاهای حاوی کربوهیدرات، تولید اسید است. در این شرایط ترکیبی از این اسید، با باکتری ها و ذرات ریز مواد غذایی لابلای دندان ها و بزاق دهان، در نهایت چیزی به نام پلاک دندان ایجاد میکند که خیلی راحت به سطح دندان کودکان می چسبد.
این پلاک و اسیدهای داخل آن و کلا تولید بیشتر اسید توسط باکتری ها، باعث تحلیل رفتن جزئی دندان می شود و اگر بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود، مینای دندان خودش را بازسازی و تقویت می کند.
اما اگه رسیدگی به بهداشت دهان و دندان ضعیف باشد، هر دفعه مقدار بیشتری از مینای دندان از بین می رود و در نهایت مینای دندان بیشتر دچار خوردگی و آسیب دیدن می شود. از بین رفتن مینای دندان باعث ایجاد پوسیدگی دندان کودکان به همراه تشکیل حفره دندانی می شود.
البته پوسیدگی دندان چیزی نیست که فقط برای تعدای از افراد اتفاق بیفتد و بقیه کودکان از آن مصون باشند. برعکس، همه کودکان ممکن است دچار پوسیده شدن دندان هایشان شوند. یعنی تا زمانی که باکتری در داخل دهان وجود دارد، این احتمال هم به قوت خودش باقی است و از آنجا که همیشه باکتری داخل دهان وجود دارد، یعنی همیشه پوسیدگی در کمین است و فقط باید حواسمان به آن باشد.
با این حال، بعضی شرایط و موقعیت ها هستند که احتمال پوسیده شدن دندان ها در آنها خیلی بیشتر از همیشه است. مثلا اگر کودک شما یکی از شرایط زیر را دارد، بدانید که احتمال پوسیدگی دندان در کودک شما بیشتر از بقیه بچه ها است:
🦷 شاید این مطلب هم به دردتان بخورد
نوع و ماهیت پوسیدگی دندان ممکن است از یک کودک به کودک دیگر فرق کند. اما معمولا اگر پوسیدگی وجود داشته باشد علائم مشخص و مشترک دارد. رایج ترین علائم پوسیدگی دندان کودکان شامل موارد زیر می شوند:
البته پوسیدگی لزوما قرار نیست همیشه علائم مشخصی داشته باشد. اینجاست که نقش دندانپزشک کودکان پررنگ می شود. این نوع پوسیدگی دندان کودکان را تنها دندانپزشک کودکان تشخیص می دهد. به همین دلیل اگر علائمی در خصوص دهان و دندان کودک شما وجود دارد، به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید.
کلا 3 روش اصلی برای تشخیص پوسیدگی دندان کودکان و میزان آن وجود دارد. وقتی به مطب متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه می کنید، او با کمک این 3 مورد همه چیز رو تشخیص می دهد:
بسته به عواملی مثل نوع علائم، سن و سال کودک، سطح سلامتی عمومی و شدت پوسیدگی، روش های درمان متفاوت است. ولی خب در اغلب موارد، آن بخش پوسیده دندان برداشته می شود و با کمک مواد پر کننده دندان ترمیم می شود. پر کردن دندان کودکان هم تقریبا با بزگسالان فرقی ندارد و مشابه یکدیگرند.
در کل هم 2 نوع روش ترمیم دندان پوسیده در کودکان وجود دارد که به شرح زیر اند:
تا به اینجای مقاله درباره عوامل ایجاد پوسیدگی دندان در کودکان، علائم و درمان آن صحبت کردیم. در این قسمت قصد داریم تا شما را با روش های پیشگیری از پوسیدگی دندان آشنا کنیم.
به عنوان مادر، پیش از هر چیزی اول از دهان و دندان خود مراقبت کنید. بهتر است وقتی باردار هستید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید، زیرا مراقبت از سلامتی دهان و دندان در طول بارداری خیلی مهم است. به این دلیل این مسئله حائز اهمیت است که تغییرات هورمونی زیادی در داخل بدن مادر در طول بارداری ایجاد می شود که تاثیرات این تغییرات می تواند روی دهان و دندان هم قابل مشاهده باشد.
لثه های نوزاد را با یک دستمال پاکیزه تمیز کنید و دهانش را همیشه تمیز نگه دارید. هنگامی که اولین دندان بچه درآمد، مسواک مخصوص کودک تهیه کنید و با مقدار خیلی کمی خمیر دندان خوب آن رو تمیز کنید. مسواک باید خیلی نرم و خمیر دندان اندازه کمتر از یک دانه برنج باشد.
دندان کودک را روزی 2 بار و هر بار به مدت 2 دقیقه مسواک بزنید. تا سومین سال زندگی کودک، حتما از خمیر دندان حاوی فلوراید برای شستشوی دندان های کودک خود کمک بگیرید. بهتر است مسواک زدن را بعد از صبحانه و قبل از خواب انجام دهید؛ در این صورت به خوبی از پوسیدگی دندان کودکان پیشگیری می کنید.
یکی از روش های درمان پوسیدگی دندان کودک در خانه این روش است. کودک برای سلامتی دهان و دندان خود نباید بعد از مسواک زدن چیزی بخورد. برای همین سعی کنید وقتی آماده خواب است به او شیشه شیر ندهید یا هیچ خوراکی دم دستش نذارید. اگر به این مساله توجه نکنید نه تنها به پوسیدگی دندان کودک کمک کردید، بلکه احتمال شکل گیری عفونت گوش و خفگی را هم تقویت کردید.
یک سری بطری و ظرف هستند که مخصوص آب خوردن بچه ها هستند. اما نباید کودک بیش از حد و به جای پستانک از این بطری ها استفاده کند. این مساله میتواند باعث بهم خوردن نظم دندان ها شود که در آینده برای اصلاح آن نیاز به ارتودنسی دندان است.
همچنین سعی کنید بین وعده های غذایی، داخل این نوع بطری تنها آب باشد و نوشیدنی را همراه با غذا به کودک بدهید. اگر نوشیدنی بین وعده های غذایی، بیش از حد در دسترس کودک قرار بگیرد، احتمال پوسیدگی دندان کودک شما بیشتر می شود.
آکادمی پزشکی اطفال آمریکا (AAP)، آب شیرین را برای نوزادان زیر 6 ماه توصیه نمی کند پس مصرف آبمیوه هم ضرورتی ندارد. اگر بعد از این 6 ماه و تا حدود 12 ماهگی هم بخواهید به کودک آبمیوه بدهید، باید به صورت محدود و کنترل شده باشد.
برای مثال بهتر است که آبمیوه در حد 4 اونس باشد و همین مقدار آب میوه باید با نصف لیوان آب رقیق شود و سپس به کودک بین 6 تا 12 ماهه داده شود. همچنین برای بچه های 1 تا 6 سال هم بهتر است که بیشتر از 4 تا 6 اونس آبمیوه در طول روز مصرف نکنند.
این نکته را نباید فراموش کنیم که همین مقدار را هم بهتر است که همراه وعده غذایی به کودک بدهیم. چون اگر به عنوان میان وعده بخورند، ممکن است پوسیدگی به دلیل فراموشی در مسواک زدن و تمیز کردن دهان و دندان کودک بیشتر شود.
آب لوله کشی و آشامیدنی در اغلب شهرها بر اساس سیاست های بهداشتی حاوی فلوراید است (اما فکر نکنم این موضوع درباره ایران هم صدق کند). فلوراید برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان واجب است زیرا باعث تقویت مینای دندان و کمک به شکل گیری بهتر آن می شود.
اگر آب آشامیدنی شما حاوی فلوراید نیست، احتمالا دندانپزشک کودک برای فرزند شما مکمل فلوراید تجویز کند. به جز این، حتی ممکن است که برای کودک فلوراید تراپی انجام دهد.
تا زمانی که کودکشیر، نوشیدنی و یا آبمیوه را از طریق شیشه شیر بخورد، یعنی احتمال پوسیدگی دندان کودک بیشتر می شود، زیرا همه جا حتی توی تخت خواب هم این بطری را همراه خود دارد. اما وقتی به جای بطری عادت کند که آب و نوشیدنی خود را از فنجان بخورد، همیشه و هرجا قادر نیست که این فنجان را داشته باشد (مخصوصا در تخت خواب). بنابراین هرچه زودتر به کودک کمک کنید که فنجان خودش را داشته باشد.
هرچند که به محض درآمدن اولین دندان شیری بهتر است بچه را به مطب یک متخصص دندانپزشک کودکان برد، اما تا یک سالگی هم اگر هنوز مراجعه نکرده باشید مشکلی پیش نمی آید.
اگه نگرانی خاصی در خصوص سلامت دهان و دندان کودک خود دارید می توانید یک متخصص دندانپزشکی کودکان در منطقه خود پیدا کنید تا سلامت دهان و دندان کودکتان را بررسی کند. اگر هیچ متخصص دندانپزشکی اطفالی در نزدیکی منطقه شما نیست هم می توانید به یک پزشک متخصص اطفال یا یک دندانپزشک عمومی مراجعه کنید.
🦷 دنبال این مقاله می گشتید؟ بهترین متخصص دندانپزشکی کودکان در تهران
گاهی اوقات با وجود اینکه همیشه حواسمان به سلامت دهان و دندان کودکان هست، اما به صورت جزئی ممکن است دندان دچار پوسیدگی شود. نگران نباشید چون ابتدای راه پوسیدگی متوجه آن شدید و می توان آن را متوقف کرد. فقط کافی است به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید تا به شما در این خصوص کمک کند.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید