کشیدن دندان هرگز یک روش راحت برای هیچ کس نبوده و نیست. این امر به خصوص در دوران بارداری آزاردهنده تر است. با این حال، از آنجا که بدن زن در دوران بارداری دارای نوسانات هورمونی زیادی است، ممکن است مشکلات دندانی متعددی ایجاد شود. گاهی اوقات برای مدیریت این مشکلات، نیاز به کشیدن دندان است. ما میخواهیم در این مقاله از دندانه به این سوال پاسخ دهیم که آیا کشیدن دندان در زمان بارداری خطرناک است یا خیر. اگر این پرسش سوال شما نیز هست این مقاله را بخوانید تا ببینید دکترهای دندانپزشکی بارداری به آن چه پاسخی می دهند.
به طور کلی در زمان بارداری تنها باید اقدامات اورژانسی انجام شود. انجام هر گونه درمان ترمیمی و زیبایی جایز نیست و بهتر است که به بعد از زایمان موکول شود. با این حال به گفته متخصصان مرکز دندانپزشکی تاج (مطرح ترین کلینیک دندانپزشکی در جنت آباد):
“کشیدن دندان می تواند در اغلب شرایط یه مورد اورژانسی باشد و در صورتی که جان و سلامت ما را تهدید کند حتما باید دندان کشیده شود. اگر نیاز باشد که دندان کشیده شود، در حالتی ایمن انجام می شود و هیچ خطری برای مادر باردار و جنین نخواهد داشت. اما در هر صورت بهتر است که کشیدن دندان به بعد از حاملگی موکول شود.”
در ادامه درباره کشیدن دندان در 3 ماهه اول، دوم و سوم بارداری نکاتی ذکر شده است. ادامه مقاله را بخوانید تا متوجه شوید که در کدام 3 ماهه می توان دندان را کشید و در کدام نباید اینکار را انجام داد.
تقریبا در بیشتر موارد دندانپزشک هایی که خدمات دندانپزشکی بارداری ارائه می دهند از کشیدن دندان در 3 ماهه نخست بارداری اجتناب می کنند. زیرا رشد جنین در این 3 ماهه بسیار برنامه ریزی شده و حساس است. هر گونه آسیب احتمالی که در این زمان به جنین وارد شود می تواند غیرقابل بازگشت باشد و تا آخر عمر گریبان فرزند را بگیرد. بهتر است که اگر نیاز به کشیدن دندان در زمان بارداری دارید صبوری کنید تا به 3 ماهه دوم برسید. (البته اگر وضعیت دندان خیلی اورژانسی باشد و احتمال وارد شدن آسیب جدی به بدن مادر وجود دارد می توان دندان را کشید اگر موقعیت فوری و جدی نیست تا 3 ماهه دوم باید صبر کرد.)
در صورت نیاز به کشیدن دندان در زمان بارداری، اینکار باید به 3 ماهه دوم موکول شود. زیرا در این بازه زمانی، جنین به اندازه کافی رشد کرده و خطراتی مانند تاثیر مضر اشعه ایکس که در 3 ماهه نخست بیشتر و با شدت بیشتر متوجه جنین میشد، اکنون کمتر خواهد بود.
در این 3 ماهه حتی اگر نیاز باشد که مادر برای مدت طولانی رو صندلی دندانپزشکی بخوابد، آسیبی به جنین وارد نمی شود. دلیل این موضوع این است که انداه جنین هنوز به قدری نیست که غیر قابل تحمل باشد و یا اینکه روی عروق خونرسان و تغذیه کننده جفت فشار وارد کند.
به طور کلی 3 ماهه سوم بارداری از حساس ترین زمان هایی است که یک مادر تجربه می کند. در این زمان جنین رشد زیادی کرده و اغلب ساختارهای بدنش در حال رشد و تکامل نسبی هستند. بنابراین هرگونه تغییر در وضعیت بدن مادر می تواند تاثیری هرچند کوچک بر روی رشد و سلامت جنین بگذارد.
دندانپزشکان توصیه می کنند که کشیدن دندان در زمان بارداری و مخصوصاً 3 ماهه آخر آن انجام نشود، مگر اینکه واقعا در موقعیتی اورژانسی قرار داشته باشیم. زیرا کشیدن برخی دندان ها ممکن است نیازمند دراز کشیدن طولانی مدت مادر بر روی صندلی دندانپزشکی باشد. هرچه مادر بیشتر به پشت دراز بکشد احتمال آسیب رسیدن به جنین بیشتر است.
به جز این ممکن است تاثیر عکس برداری در بارداری و داروی بی حسی متوجه جنین شود. این 3 ماهه بسیار حساس است بهتر است که برای کشیدن دندان در این 3 ماهه جانب احتیاط کاملا رعایت شود.
در صورتی که دندان درد در زنان باردار به اندازه ای شدید باشد که تحمل آن برای مدت نه ماهه بارداری غیرممکن باشد، برای او عصب کشی دندان را در نظر می گیرند. با این وجود، باید موارد و خطرات مرتبط با عصب کشی دندان در دوران بارداری را در نظر داشت.
برای شروع، برای تهیه عکس دندان از پرتو ایکس استفاده می شود. این امر می تواند به دندانپزشک کمک کند تا اطلاعات دقیق تری در مورد وضعیت دندان بیمار باردار داشته باشد. در این راستا تاکید می شود که استفاده از پرتو ایکس به حداقل ممکن برسد تا بر روی جنین تاثیر مخرب نگذارد. همچنین، لباسهای محافظ مناسب در هنگام عکس برداری باید استفاده شود تا از ورود اشعه به منطقه شکم جلوگیری شود.
مورد دیگری که در عصب کشی دندان در دوران بارداری باید مد نظر داشت، استفاده از داروهای بی حسی است. این داروها باید با دقت و در حداقل میزان ممکن مورد استفاده قرار گیرند تا هیچ گونه مشکلی برای خانم باردار ایجاد نشود.
به علاوه، مهم است که بدانید مواد شیمیایی مورد استفاده در تمیز کردن دندان هنگام عصب کشی، هیچ خطری برای جنین ایجاد نمی کنند. بنابراین، همه اقدامات باید به گونهای باشند که برای بیمار باردار خطری نداشته باشند.
در نهایت، عصب کشی دندان در زمان بارداری را با احتیاط و با توجه به تمام شرایط مورد نیاز انجام دهید تا هیچ گونه خطری برای شما و جنین ایجاد نشود. در نهایت، تحمل درد برای زنان باردار بسیار دشوار است و می تواند به تنش و استرس آنها افزوده شود که تأثیر مستقیمی بر روی جنین دارد. بنابراین، در صورت نیاز به عصب کشی دندان در دوران بارداری، این مسئله را با پزشکان متخصص در میان بگذارید و در شرایط خاص اقدام به این عمل نمایید.
یکی از سوالات متداولی که زنان باردار معمولا مطرح میکنند، این است که آیا در این دوره میتوانند دندان عقل خود را کشیده یا درمان هایی مانند پرکردن دندان یا روکش دندان انجام دهند؟ آیا این اقدامات ممکن است برای سلامت فرد و جنین ضرری به دنبال داشته باشد یا نه؟
به طور کلی، اگر درد دندان به حدی شدید نباشد که برای فرد باردار غیرقابل تحمل باشد، بهتر است این اقدامات را به پایان دوره بارداری موکول کنید.
اما اگر در یک شرایط خاص و درد شدید دندان عقل باشید، باید به سرعت به دندانپزشک مراجعه کنید و تحت نظر و مراقبت های ویژه، توسط افراد متخصص، دندان عقل را بکشید. در این مورد،= مطمئن باشید که برای جنین هیچ مشکلی ایجاد نمی شود. تنها نکته مهم این است که هرگز تنها به دندانپزشک مراجعه نکنید، بلکه ابتدا با پزشک زنان خود مشورت کنید تا در زمان مناسب این اقدامات انجام شود.
بارداری تغییرات قابل توجهی در آناتومی و فیزیولوژی مادر ایجاد می کند،= و بسیاری از زنان باردار به دلیل اهمیت ندادن به بهداشت دهان و دندان، به درمان لثه و دندان در کلینیک های دندانپزشکی نیاز دارند. با این حال، برخی از زنان باردار تردید دارند و تمایلی به دریافت خدمات دندانپزشکی و درمان در دوران بارداری ندارند. این نگرانی ها ناشی از شنیدن شایعات مختلف درباره عوارض بی حسی دندان در دوران بارداری است و گمان میکنند که داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک برای مادر ممکن است به جنین آسیب بزند.
تاثیر داروهای بی حسی موضعی بستگی به نوع آنها و هفته های دقیق دوران بارداری دارد و ممکن است بر مادر و جنین تاثیرات متفاوتی داشته باشد. بی حسی موضعی عمدتا در درمان دندان در مطب های دندانپزشکی استفاده می شود. بنابراین آگاهی از اثرات پتانسیل بی حسی دندان در دوران بارداری بسیار اهمیت دارد.
به هر روی صرف نظر از اینکه در کدام سه ماهه بارداری قرار دارید، در صورت نیاز به کشیدن دندان، دندانپزشکان میبایست حین کشیدن دندان در زمان بارداری اقدامات ایمنی زیر را انجام دهند:
اگر باردار هستید و به طور منظم به کلینیک دندانپزشکی بارداری خود مراجعه می کنید، دندانپزشکتان همه چیز را متوجه خواهد شد. در واقع دندانپزشک شما با معاینات کامل، هر نوع مشکلی که در خصوص دهان و دندان داشته باشید را تشخیص داده و در اسرع وقت درمان می کند.
اما اگر دسترسی به دندانپزشکی باردار ندارید نگران نباشید، علائمی وجود دارد که در مجموع نشان دهنده نیاز به کشیدن دندان در زمان بارداری هستند. برخی از این علائم عبارتند از:
اگر شما بهداشت دهان و دندان را همیشه و به طور منظم رعایت می کنید بعید است مشکل خاصی برای دهان و دندان شما در طول بارداری ایجاد شود. بنابرای نیازمند مداخله دندانپزشکی بارداری نخواهید بود. اما ممکن است به هر دلیل (مثلاً لزوم کشیدن دندان در زمان بارداری) نیاز باشد که یک دندانپزشک را ویزیت کنید. در این صورت می توانید به یک مرکز دندانپزشکی یا یک کلینیک که خدمات مربوط به سلامت دهان و دندان خانم های باردار را به صورت اختصاصی انجام می دهد مراجعه کنید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید