بارداری یکی از دوره های طبیعی و بسیار حساس زندگی اغلب خانم ها است. سبک زندگی و نوع اتفاقاتی که طی این دوره برای خانم های حامله رخ میدهد، تفاوتهای زیادی با دوره های دیگر زندگی دارد. سلامتی مادر در این دوره بسیار مهم است، زیرا علاوه بر سبک زندگی، تغییرات زیادی در سلامتی و عملکرد بدن او ایجاد میشود. اغلب تغییرات ایجاد شده در بدن شخص حامله، به واسطه تغییرات هورمونی است. تغییر در سطح برخی از هورمون های اصلی بدن زن طی این دوره، میتواند روی سلامتی دهان و دندان تاثیر بگذارد. به این صورت که تغییرات نامبرده، می توانند خطر و ریسک ابتلا به بیماری لثه (عفونت و التهاب) را در بانوان باردار افزایش دهد. به همین دلیل مراقبت از دندان در بارداری و حتی قبل و بعد از آن بسیار مهم است و در مقوله ای مجزا به نام دندانپزشکی بارداری میگنجد.
هر خانم حامله ای به سادگی می تواند با در نظر گرفتن برخی نکات و برنامه های مشخصی، یک دوره بدون نقص بارداری را طی کند. اما باید به این نکته توجه کرد که مراقبت از بارداری تنها به 9 ماهی که نوزاد در شکم مادر است محدود نمیشود. بله، حاملگی قبل و بعدی نیز دارد. بنابراین اصول مراقبتی مانند مراقبت از دندان در بارداری نیز باید پیش از بارداری شروع شود و تا مدتی بعد از آن نیز ادامه پیدا کند. وبسایت دندانه در ادامه این مقاله به مراقبت های پیش، حین و بعد از بارداری که هر خانم حامله ای باید بداند خواهد پرداخت.
به نظر شما بهترین نقطه برای شروع مراقبت از دندان قبل از حاملگی چیست؟ رسیدگی و ارتقاء سلامت دهان و دندان را از کجا شروع کنیم؟ به عبارت دیگر دندانپزشکی بارداری از کجا شروع می شود؟
در پاسخ به این سوالات، باید گفت که شما تنها باید به مطب یک دندانپزشک بروید. اگر واقعا قصد دارید به زودی باردار شوید، در کنار تست های سلامتی دیگر، حتما و حتما برای شروع یک بارداری بدون مشکل، به یک دندانپزشک خوب مراجعه کنید. موارد زیر مزایای مراجعه به مطب یک دندانپزشک خوب پیش از بارداری است:
بنابراین طی این دوره با یک ارزیابی کامل و دقیق، تمام مشکلات دهان و دندان شما تشخیص داده شده و درمان می شود. با این جلسه اگر مشکلی سد راه شما باشد تشخیص داده خواهد شد و تا برطرف کردن آن مشکل، بارداری به تعویق می افتد. (لزومی ندارد ولی بهتر است اینگونه باشد). اگر مشکل خاصی متوجه شما نباشد، به راحتی و بدون استرس وارد دوره حاملگی خود می شوید.
از آنجا که این دوره بسیار مهم است، مراقبت از دندان در بارداری نیز از مهم ترین بخش های مراقبت دهان و دندان خواهد بود. برای اینکه طی حاملگی مواردی مثل بیماری، اختلال یا هر مشکل مربوط به دهان و دندان را تجربه نکنید، حتما و حتما به موارد ذکر شده در ادامه توجه کنید و آن ها را در نظر داشته باشید:
برخلاف تصور برخی افراد، مراجعه به دندانپزشک و انجام درمان ها و پروسه های رایج آن، حتی در دوره بارداری نیز بدون خطر است. بنابراین در موارد اورژانسی مراجعه به مطب دندانپزشک طی دوره حاملگی را به هیچ وجه پشت گوش نیاندازید. چون خطری برای شما ندارد. به این نکته نیز توجه داشته باشید که هرچند در موارد اورژانسی می توانید به دندانپزشک مراجعه کنید، اما برای انجام پروسه های الکتیو (انتخابی، نقطه مقابل اورژانسی) بهتر است احتیاط و صبر کنید تا زایمان شما انجام شود.
به هر حال اگر به تازگی باردار شده اید و این بارداری هنوز به صورت ظاهری برای دیگران قابل تشخیص نیست (برآمدگی شکم ناشی از بزرگ شدن جنین) حتما و حتما به دندانپزشک خود این موضوع را اطلاع دهید.
نکته:
برای اینکه سنگ تمام گذاشته باشید، سعی کنید پیش از مراجعه به دندانپزشک این مراجعه را با پزشک متخصص زنان در میان بگذارید تا اگر نکته ای در خصوص بارداری شما وجود دارد توسط او بررسی و گوشزد شود.
یادتان باشد که شما باردار هستید و نوع مراقبت های پزشکی در خصوص شما میتواند متفاوت از دیگران باشد. ممکن است یک پروسه دندانپزشکی برای یک شخص عادی و بی خطر باشد و مشکلی برایش ایجاد نکند، اما همان پروسه برای شما کمی خطرناک بوده و نیاز باشد که از پروسه دیگری برای شما استفاده شود. اگر شما اطلاعات دقیقی از وضعیت سلامتی خود از جمله داروهایی که مصرف میکنید را در اختیار دندانپزشک قرار دهید، قطعا او پروسه درمانی را انتخاب خواهد کرد که کمترین خطر را برای شما دارد یا اصلا بی خطر است.
شاید اگر در 10 یا 20 سال پیش زندگی می کردیم پزشکان به خاطر خطرات اشعه ایکس از آن در پروسه های تشخیصی در خانم های باردار استفاده نمی کردند. اما امروزه حتی اگر باردار باشید به منظور مراقبت از دندان در بارداری، می توانید تحت اشعه ایکس دندان قرار بگیرید. زیرا قبل از گرفتن اشعه، تمام بافت های حساس شما با کمک محافظ ضد اشعه پوشیده میشود، تا خطرات احتمالی برای شما و نوزادتان به حداقل برسد.
به صورت عادی هر انسانی باید دوره های منظم چکاپ را پشت سر بگذراند. برای خانم های باردار این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار است. اگر یادتان باشد در ابتدای مقاله گفتیم که تغییرات هورمونی میتوانند خطر ابتلا به عفونت، التهاب و بیماری لثه را افزایش دهند. بنابراین چکاپ دوره ای دندانپزشکی و مراقبت از دندان در بارداری را به هیچ عنوان به خاطر حامله بودن به تعویض نیاندازید. زیرا مراجعه به مطب دندانپزشک میتواند برای شما حتی مهم و حیاتی تر باشد.
اگر طی دوره حاملگی هر کدام از مشکلات و یا علائم زیر را تجربه کردید نیز حتما به یک دندانپزشک خوب مراجعه کنید:
اگر به درستی بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، احتمالا مشکل خاصی برای شما طی این دوره ایجاد نمی شود و می توانید یک دوره حاملکی خوب و سالمی را پشت سر بگذارید.
حدود 70 درصد خانم های حامله بیماری صبحگاهی (حالت تهوع و استفراغ مکرر) را طی این دوره تجربه می کنند. برخی از افراد با وجود حالت تهوع مکرر نمی توانند به درستی مسواک بزنند و یا اصلا نمی زنند. برای اینکه خمیر دندان شما را تحریک نکند و حس بهتری به شما بدهد، سعی کنید از خمیردندان های طعم دار استفاده کنید. بنابراین حتی با وجود بیماری صبحگاهی مراقبت از دندان در بارداری می تواند با راه حل درست انجام شود.
نوع غذاهایی که میخورید و عادات جویدن و خوردن شما میتواند روی سلامتی دهان و دندان شما و سلامت عمومی جنین تاثیرگذار باشد. برای اینکه بتوانید به درستی از خود و جنین محافظت کنید موارد زیر را در نظر بگیرید:
معمولا بروز مشکلات مربوط به لثه طی دوره حاملگی شایع است. شما باید علاوه بر مراجعه به دندانپزشکی بارداری طی این دوره، بعد از زایمان نیز به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک باید لثه های شما را پس از بارداری ارزیابی کند و اگر مشکلی در خصوص آن ها وجود دارد را درمان کند.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید