تلخی دهان به چه علتی اتفاق می افتد؟ آیا شما هم چنین تجربه ای در صبح و بین وعده های غذایی داشته اید؟ این حس را همه ما حداقل برای یکبار هم که شده تجربه کرده ایم. در اکثر مواقع، احساس تلخی در دهان با زدن مسواک و شستشوی دهان رفع می شود. اما تغییر مزه در دهان می تواند به دلیل برخی بیماری ها باشد پس نباید آن را سرسری گرفت و باید به دنبال علت این مشکل و روش های رفع تلخی دهان باشید. این مطلب از دندانه را از دست ندهید.
آیا می دانید که تلخی دهان نشانه چیست؟ این عارضه می تواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد که در ادامه به رایج ترین دلایل تلخ شدن دهان خواهیم پرداخت:
در صورتی که غدد بزاقی، بزاق کافی تولید نکنند، خشکی دهان اتفاق می افتد. بزاق دهان باعث کاهش رشد باکتری ها در دهان می شود و تکه های باقیمانده غذا را از بین می برد. در صورتی که بزاق کافی تولید نشود، ممکن است این عارضه را به دلیل وجود باکتری های اضافی و تکه های باقیمانده از غذا را تجربه کنید.
برخی از عواملی که ممکن است منجر به خشکی دهان شوند عبارتند از:
پس در پاسخ به این سوال که “آیا دیابت باعث تلخی دهان می شود” باید گفت که بله؛ این اتفاق به طور غیر مستقیم در احساس مزه بد در دهان تاثیرگذار خواهد بود. اصولا خشکی دهان با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، تنظیم داروها و استفاده از دهان شویه قابل درمان است که همین موضوع باعث رفع احساس تلخ در دهان هم می شود.
آیا مزه بد در دهان می تواند نشانه ای از بیماری کبدچرب باشد؟ بله.
یکی از رایج ترین دلایل احساس تلخی در دهان، مشکلات کبدی و کبد چرب است. در صورتی که کبد فرد عملکرد نرمال خود را نداشته باشد، بدن شروع به تجمع مقادیر زیادی آمونیاک می کند. این ماده سمی توسط کبد به اوره تبدیل می شود و از طریق ادرار از بدن دفع می شود. تجمع آمونیاک زیاد در بدن باعث احساس مزه پیاز یا ماهی در دهان می شود.
با درمان کبد چرب ، از طریق تغییر رژیم غذایی ، مصرف داروها و هم چنین روش های طبیعی مثل پیاده روی و ورزش می توانید به مقدار قابل توجهی به بهبود عملکرد طبیعی کبد کمک کنید و هم چنین زندگی سالم تری داشته باشید.
عفونت های تنفسی بخصوص از نوع ویروسی می توانند باعث ایجاد مزه بد و تلخ در دهان شوند. سرما خوردگی، ورم لوزه، سینوزیت و عفونت گوش میانی، اصولا بر حس چشایی و بویایی تاثیر می گذارند. از جمله علائم عفونت سیستم تنفسی عبارتند از:
عفونت های ویروسی اصولا در بازه زمانی کوتاهی از بین می روند و پس از برطرف شدن عفونت، طعم بد دهان هم رفع خواهد شد.
برایتان سوال پیش آمده که احساس مزه بد در دهان هنگام صبح نشانه چیست؟ در پاسخ این سوال باید بگوییم که در اکثر مواقع عدم توجه به بهداشت دهان و دندان باعث تلخی دهان در صبح می شود.
به دلیل جمع شدن بزاق و باکتری ها روی زبان، بوی بد دهان و تلخی دهان رخ می دهد. برای رفع این مزه بد دهان در این حالت تنها کافی است حداقل دو بار مسواک در روز بزنید. مسواک زدن زبان را هم فراموش نکنید. با این کار می توانید سلول های مرده ای که روی زبانتان جمع شده اند و باعث بوی بد دهان و احساس تلخی در دهانتان شده است را از بین ببرید.
هپاتیت B نوعی عفونت ویروسی کبد می باشد که از علائم اولیه آن احساس مزه تلخ در دهان است. از جمله سایر علائم این بیماری خطرناک عبارتند از:
توجه: در صورتی که هر یک از علائم هپاتیت B را داشتید، سریعتر به یک متخصص گوارش و کبد مراجعه کنید.
اصولا علت تلخی دهان همراه با سوزش سر دل، نشانه بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) است. بیماری رفلاکس معده اصولا باعث تحریک مری و در نهایت سوزش سر دل و ایجاد مزه تلخ در دهان می شود. در حقیقت این اختلال زمانی رخ می دهد که عضله بالای معده ضعیف می شود و به مایع صفرا اجازه می دهد وارد مری شود.
رفلاکس معده و صفرا ممکن است همزمان با یکدیگر اتفاق بیفتد و باعث ایجاد طعم بد دهان شوند. در حقیقت این دو رفلاکس توسط صفرا، مایع ساخته شده در کبد به منظور هضم غذا، و همینطور اسد معده، از طریق مری به طرف بالا حرکت می کند، ایجاد می شوند.
سطح بالای استرس و اضطراب، بدن را برای پاسخی در برابر استرس تحریک می کند و این پاسخ اغلب به صورت تغییر حس چشایی در فرد مشاهده می شود. همچنین اضطراب ممکن است باعث خشکی دهان شود که خود دلیل دیگری برای این مشکل است.
برفک دهان نوعی از بیماری های مربوط به دهان و دندان است که با ایجاد لکه های سفید بر روی زبان شروع می شود. این بیماری اغلب با یک نوعی از عفونت های قارچی در دهان آغاز شده و درمان آن نسبتا به زمان طولانی نیاز دارد. اگر چه دچار تغییر مزه در طعم دهان خود شده اید یکی از دلایل آن می تواند برفک دهان باشد
پرزها و جوانه های چشایی نیز مانند سایر حواس به طور مستقیم با اعصاب مغز در ارتباط هستند و هرگونه آسیبی به مغز می تواند تغییراتی را در نحوه درک مزه ها ایجاد کند. این آسیب های عصبی میتواند به علت صدمه به سر یا اختلالاتی نظیر این موارد رخ دهد:
تلخی دهان در بارداری و احساس طعم فلز مانند در دهان، در سه ماه اول طبیعی است. این مشکل در اواخر بارداری و پس از زایمان کاملا از بین می رود.
اگر با مصرف داروی خاصی دچار احساس مزه تلخ در دهان خود شوید، با قطع مصرف دارو می توان از این مزه بد رهایی پیدا کرد. جالب است بدانید که حداقل 250 داروی مختلف هستند که می توانند در ایجاد این مزه بد در دهان تاثیرگذار باشند، مانند:
یکی از دلایل اصلی مزه بد دهان در شب، به علت اختلالات گوارشی است . چون در این زمان بدن به حالت دراز کشیده است، اسید معده به مری باز می گردد (رفلاکس معده ) و موجب تلخی دهان می شود. از دلایل دیگر می توان به خشکی دهان در شب اشاره کرد، زیرا در شب هنگام این وضعیت بیشتر احساس می شود.علاوه بر مواردی که گفته شد بیماری های همچون کبد چرب نیز بر این موضوع دلالت دارد .توجه به رژیم غذایی ، سبک زندگی سالم و ورزش روزانه می تواند موجب کاهش این موضوع شود.
از جمله سایر دلایل تلخی در دهان و طعم بدن دهان عبارتند از:
نمی توان یک قرص برای رفع تلخی دهان معرفی کرد؛ چرا که باید توسط پزشک علت طعم بد دهان مشخص شود و سپس در صورت لزوم داروهای لازم تجویز شود. برای مثال اگر مشخص شود که علت تلخی در دهان رفلاکس اسید است، داروهای آنتی اسید بدون نسخه یا تجویزی و باکلوفن مناسب است. در صورتی که علت بد طعم شدن دهان، دیابت نوع دو باشد، امکان دارد پزشک معالج قرص متفورمین را تجویز کند.
قطعا برایتان سوال پیش آمده است که برای تلخی دهان چی بخوریم؟ که با روش های زیر در خانه می توانید از شر حس تلخی در دهان خلاص شوید:
این ماده خوراکی حاوی کورکومین است که می تواند تمامی باکتری های بد دهان را از بین ببرد، سلامت دهان و دندان را ارتقا بخشد و طعم بد دهان را نیز برطرف کند.
چای سبز می تواند برای از بین بردن عفونت های دهانی و بهبود سلامت دهان و دندان معجزه کند؛ همچنین در رفع طعم بد دهان و بوی بد دهان نیز بسیار موثر است.
نام ماده خوراکی | خواص | نحوه مصرف |
زردچوبه | آنتی باکتریال و حاوی کورکومین | به همراه چند قطره لیمو به صورت روزانه استفاده شود |
چای سبز | بهبود سلامت دهان و دندان | به همراه عسل حداقل دوبار در روز مصرف نمائید |
آب آلوئه ورا | خاصیت ضد التهابی | نوشیدن نصف فنجان آب آلوئه ورا حداقل دوبار در روز |
دارچین | ضدمیکروب و آنتی باکتریال | اضافه کردن چند قطره آبلیمو و شستشو دهان 2الی 3بار در روز |
دارچین هم می تواند در رفع تلخی دهان بسیار موثر باشد.
آب آلوئه ورا دارای خاصیت آنتی میکروبیال و ضدالتهابی است که می تواند باعث التیام بخشیدن عفونت های شود. از همین طریق طعم و بوی بدی که ممکن است با چنین مشکلات دهانی همراه باشد را از بین خواهد برد.
برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه درمان های خانگی و سنتی زیادی وجود دارد که کمک می کند احتمال آن کم تر شود و یا از بین برود.
به عنوان مثال مثال شما می توانید یک روتین مرتب برای مراقبت از دهان و دندان خود و هم چنین رعایت بهداشت آن داشته باشید . استفاده از دهان شویه های حاوی آنتی باکتریال برای درمان این بیماری می تواند بسیار مفید باشد. سعی کنید تا جایی که می توانید فضای دهان خود را مرطوب نگه دارید ، آب بنوشید و از مصرف غذاهای تند و ادویه دار جلوگیری کنید.
👋 شاید خواندن این مطلب برای شما مفید باشد :
قرص نعناع ، میوه و سبزیجات تازه ، مصرف آب کافی ، غذاهای پروبیوتیک ، عسل ، زنجیبل ، دارچین و دمنوش های گیاهیی
تلخ شدن دهان بعد از خوردن غذا می تواند نشانه ای از ضعف سیستم گوارشی و مشکلات کبدی باشد .
به طور عمومی خطرناک نیست و در بسیاری از موارد نشانه ای از مصرف مواد غذایی مثل مشروبت و دارو ها می باشد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید