سنگ لوزه یکی از بیماری های دهان و دندان است که متاسفانه امروزه رواج پیدا کرده است و البته در اکثر مواقع درمان آن بسیار راحت است. گاهی اوقات با علائمی مثل گلو درد و یا بوی بد دهان مواجه می شویم که یکی از علت های آن سنگ لوزه یا سنگ گلو است. در این نوشتار قصد داریم درباره اینکه سنگ لوزه چیست و روش های درمان قطعی سنگ لوزه صحبت کنیم؛ با ما همراه باشید.
سنگ لوزه که با نام تونسیلولیت نیز شناخته می شود، نوعی بیماری دهان و دندان است که به شکل توده ای متشکل از مواد کلسیمی است که در شکاف بین لوزه ها ایجاد می شود. گرچه این رسوبات کوچک معمولا مضر نیستند؛ اما به دلیل بوی بد یا گلو دردی که برای فرد ایجادمی کنند، دردسر ساز خواهند بود.
از نظر علمی مراحل تشکیل شدن سنگ لوزه به این صورت است که واحدهای کوچک تشکیل دهنده فولیکول های لوزه حجمشان کم و به صورت یک حفره بر روی لوزه ایجاد شده و کم کم سفت و سخت می شوند. به این حفره ها اصطلاحا سنگ لوزه گفته می شود.
این سنگ ها که به عنوان نوعی عفونت لوزه شناخته می شوند، به صورت سنگ ریزه های کوچکی به رنگ سفید یا زرد هستند. اما در برخی شرایط برای افرادی بسیار بزرگتر از حد عادی می شوند.
لوزه ها یک جفت توبه بافت نرم هستند که در پشت گلو قرار گرفته اند و بخشی از سیستم ایمنی بدن را تشکیل می دهند. لازم است بدانید که لوزه ها از حفره ها و چین خوردگی های زیادی به نام “کریپت” تشکیل شده اند. این حفره ها وظیفه دارند که باکتری ها، ویروس ها و سایر میکروب ها را به دام بیندازند.
در برخی افراد، ذرات باقی مانده غذا و ترشحات در لوزه ها جمع می شوند و زمینه رشد باکتری ها را فراهم می کنند. در طی گذشت زمان، این ذرات به جا مانده در لوزه، سفت و سخت می شوند و توده های کلسیمی یا آهکی بد بویی که همان سنگ گلو هستند را تشکیل می دهند.
در واقع یکی از اصلی ترین دلایل تشکیل این عارضه، کلسیفیته شدن ذرات گیر کرده در برآمدگی های لوزه و سپس سخت شدن این توده های سفید رنگ در انتهای حلق است. از جمله سایر دلایل ایجاد این عارضه عبارتند از:
علت اینکه چرا برخی از افراد به صورت مکرر به این عارضه دچار می شوند، برای پزشکان تا به امروز مشخص نشده است. با این حال محققان مدعی هستند که این اتفاق ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. اما افراد با شکاف لوزه های بیشتر و عمیق تر، بیشتر در معرض این عارضه هستند. همچنین بروز تونسیلولیت در نوجوانان بسیار شایع تر از سایر سنین است.
Tonsil stones اصولا به رنگ سفید یا زرد مایل به سفید هستند و به دلیل اینکه اصولا بین غدد لنفاوی رشد می کنند، قابل مشاهده نیستند و معمولا در معاینات دندانپزشکی و یا حین عکسبرداری با اشعه ایکس دیده می شوند. برای خیلی از افراد این سوال پیش می آید که “از کجا بفهمم سنگ لوزه دارم؟”. از جمله علائم اصلی این عارضه عبارتند از:
برخی بیماری ها علائم شبیه به Tonsil stones دارند که تشخیص آن بر عهده پزشک متخصص است. از جمله این بیماری ها عبارتند از:
از بین روش های پیشگیری مهم و تاثیرگذار در ایجاد سنگ گلو، می توان به رعایت بهداشت دهان و دندان اشاره کرد. در صورتی که روزانه حداقل دو بار مسواک بزنید، قدم بسیار بزرگی را در پیشگیری از ایجاد این عارضه برداشته اید. همچنین در کنار مسواک زدن استفاده از دهانشویه و نخ دندان هم تاثیر بسزایی در جلوگیری از ایجاد این عارضه دارد.
یک سری روش های درمان خانگی سنگ لوزه، می تواند در بهبود سنگ لوزه های جزئی موثر باشد. اما نباید این نکته را فراموش کنید که برای درمان قطعی سنگ لوزه به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و در برخی موارد، درمان فقط با انجام عمل جراحی امکانپذیر است.
از جمله روش های خانگی درمان این بیماری عبارتند از:
در صورتی که با درمان خانگی سنگ لوزه موفق به رفع آن نشدید، باید هر چه سریع تر به منظور درمان سنگ لوزه به پزشک مراجعه کنید. سایر روش های درمان این عارضه شامل موارد زیر می شود:
بعضی اوقات، پزشک برای کنترل سنگ گلو استفاده از آنتی بیوتیک را توصیه می کند. این داروها تعداد باکتری هایی که نقش مهمی در ایجاد و رشد سنگهای لوزه دارند را کاهش می دهد. لازم به ذکر است که استفاده از آنتی بیوتیک علت اصلی ایجاد سنگ لوزه را درمان نمی کند و فقط نقش کنترل کننده دارد. با این حال، در صورت ابتلا به عفونت باکتریایی ممکن است به آن نیاز داشته باشید.
چگونه سنگ لوزه را خارج کنیم؟ تونسیلولیت اگر بیش از حد بزرگ باشد، برای درمان و خارج کردن آن باید جراحی انجام داد و هیچوقت راه حل اصلی و ابتدایی نیست. پزشک اگر مطمئن باشد که دیگر روش ها برای درمان جواب نمی دهد، اقدام به انجام این جراحی می کند.
در موارد شدیدتر، برداشتن لوزه ها یا تانسیلکتومی با جراحی، ممکن است برای از بین بردن سنگ گلو های مزمن و جلوگیری از تشکیل سنگ های جدید در آینده ضروری باشد. در واقع عمل جراحی برای برداشتن لوزه ها یک روش درمان قطعی سنگ لوزه است.
در این روش که با استفاده از لیزر انجام می شود، به صاف کردن حفره های لوزه می پردازد. پزشکان کریپتولیز را با بی حسی موضعی انجام می دهند و یکی از جدیدترین روش های حذف این سنگ ها است. این روش درد و ناراحتی کمی برای بیمار ایجاد می کند و دوران نقاهت کوتاهی دارد.
سوالات بسیار زیادی پرسیده می شود که آیا سنگ لوزه نشانه بیماری ایدز است؟ در جواب این سوال باید بگوییم با اینکه یکی از نشانه های بیماری ایدز ایجاد زخم و آفت دهانی است، اما سنگ لوزه نمی تواند به طور حتم نشانه ابتلا به بیماری HIV باشد. بنابراین برای آرامش خاطر بهتر است از یک پزشک متخصص مشاوره دریافت کنید.
در موارد نادری ممکن است افراد با عوارض سنگ لوزه مواجه شوند. به عنوان مثال، تکثیر باکتری ها در سنگ ها می تواند باعث بوی بد دهان یا هالیتوز شود. همچنین سنگ گلو احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می دهد. در شرایط وخیم تر، سنگ های بزرگ می توانند به بافت لوزه ها آسیب وارد کنند و عملکرد آن ها را مختل کنند. لازم به ذکر است که این موضوع به تورم، التهاب و عفونت منجر می شود.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید