عوارض ارتودنسی یکی از دغدغه های افرادی که قصد انجام درمان ارتودنسی را دارند، می باشد. در ادامه به بررسی عوارض ارتودنسی دندان خواهیم پرداخت؛ پس با ما همراه باشید.
بله. ارتودنسی فرآیندی تقریبا پیچیده و طولانی مدت است که طی آن تغییراتی در ساختار دندان و بافت استخوان ها ایجاد می شود. بنابراین بروز عوارض در چنین درمانی نمی تواند خیلی دور از انتظار باشد.
خوشبختانه این عوارض تا حدی قابل کنترل هستند؛ اما چگونه؟ در مرحله اول، مهم ترین چیزی که در کاهش شدت بروز عوارض ارتودنسی دندان می تواند موثر باشد، انتخاب یک متخصص ارتودنسی حاذق و مناسب ترین روش درمانی برای بیمار است. در مرحله دوم نیز رعایت مراقبت های حین و بعد از ارتودنسی بسیار حائز اهمیت هستند.
از جمله عوارضی که بعد از ارتودنسی دندان ممکن است تجربه کنید عبارتند از:
در روزهای اولیه نصب براکت های ارتودنسی، به دلیل عادت نکردن در خصوص وجود براکت ها، ممکن است تجربه درد و ناراحتی داشته باشید. همچنین به دلیل فشاری که براکت ها برای جابجایی دندان ها وارد می کنند، احساس ناراحتی و درد دندان های ارتودنسی شده یک اتفاق طبیعی است.
بدن برخی از افراد به لاتکس و نیکل حساس است. در صورت استفاده از الاستیک ها (از جنس پلاستیک) و براکت ها (از جنس فلز)، بدن آنها ممکن است واکنش های آلرژیک نشان دهد. در صورتی که به این مواد آلرژی دارید، در جلسه مشاوره پزشک خود را در جریان بگذارید تا از سایر فلزات و الاستیک های بدون لاتکس استفاده کند.
برخی افراد در هنگام نصب براکت های ارتودنسی، در ناحیه لثه و زبان دچار زخم می شوند. البته این مورد بیشتر در افرادی دیده می شود که تحت درمان ارتودنسی پشت دندانی هستند. در صورت استفاده از این نوع براکت ها، زبان به طور مداوم به براکت های فلزی برخورد می کند و دچار زخم می شود.
در حین استفاده از براکت های ارتودنسی، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کمی دشوارتر از حالت معمول است. به همین دلیل متخصصین ارتودنسی توصیه می کنند که در طول درمان ارتودنسی از مسواک بین دندانی در کنار مسواک معمولی استفاده کنید. تا ذرات غذایی که در میان دندان و شکاف های ارتودنسی شما گیر کرده اند، به خوبی از بین بروند تا به مرور زمان بیمار دچار پوسیدگی دندان، ورم لثه یا بیماری های مرتبط با لثه نشود.
مکانیزم درمان ارتودنسی بر این اساس است که با تحلیل ریشه و استخوان و بازسازی مجدد آن، دندان حرکت کند و در جای مناسب خود قرار گیرد. در برخی موارد ممکن است بخشی از ریشه دندان نسبت به قبل کوتاه تر شود که همین اتفاق می تواند باعث کاهش طول عمر دندان شود.
در صورت استفاده از ارتودنسی ثابت و سنتی، فشاری که براکت ها برای جابجایی دندان ها وارد می کنند ممکن است باعث ساییدگی و از بین رفتن مینای دندان شوند.
اجزای ارتودنسی ثابت دندان، بر روی قسمت هایی از سطح جلویی دندانها چسبانده می شوند و مانع از دسترسی به تمام قسمت های دندان می شوند. همینطور مسواک زدن را برای بیماران دشوار می کنند. در نتیجه برخی قسمت های دندان خوب تمیز نمی شود و شاید باعث زردی آنها شود. اما جاری نگرانی نیست زیرا بعد از پایان درمان ارتودنسی، می توان این مشکل را با بلیچینگ دندان برطرف کرد.
در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی، ممکن است ذرات غذا در بین شکاف های براکت ارتودنسی و همچنین بین دندان ها باقی بمانند. همین امر باعث متصاعد شدن بوی بد دهان می شود.
🦷 این مطالب را نیز مطالعه کنید:
ارتودنسی دندان در کنار مزایای فراوانی که دارد، یک سری معایب نیز دارد که شامل موارد زیر می شود:
برخی از افراد به دلیل اینکه بریس های ارتودنسی ثابت روی سطح جلویی دندان ها قرار می گیرد و توسط سایر افراد قابل تشخیص است، تمایلی برای انجام این کار ندارند. این افراد اصولا از انواع ارتودنسی نامرئی برای درمان ناهنجاری های دندانی خود استفاده می کنند.
برخی مواقع به دلیل نبود فضای کافی در فکین، بیش از حد بزرگ بودن دندان ها و … لازم است برای اثربخش شدن درمان ارتودنسی، تعدادی از دندان ها (حتی دندان های سالم) کشیده شوند.
یکی از نگرانی های اکثر افرادی که تصمیم به ارتودنسی دندان دارند این است که آیا واقعا احتمال بازگشت نتیجه درمان و تغییر فرم دندان ها به همان فرم قبلی وجود دارد؟ در جواب این سوال باید بگوییم بله. اما در صورتی که در انجام مراقبت ها و انتخاب یک ارتودنتیست خوب دقت داشته باشید، احتمال بازگشت نتایج درمان تقریبا به صفر می رسد.
قیمت ارتودنسی دندان به نسبت سایر خدمات دندانپزشکی نسبتا بالا است. البته دلیل بالا بودن هزینه ارتودنسی تقریبا توجیه پذیر است. زیرا این درمان زمانبر است و نیاز به تخصص و مهارت و همچنین استفاده از ابزارهای مختلف دارد.
ارتودنسی یکی از درمان های طولانی مدت است و برای رسیدن به نتیجه دلخواه می بایست صبر و همکاری لازم را با پزشک خود داشته باشید. البته برخی مواقع ممکن است طول دوره درمان ارتودنسی حتی طولانی تر از مدت زمان پیش بینی شده باشد. این اتفاق در اکثر مواقع به دلیل عدم همکاری بیمار با پزشک رخ می دهد. به طور متوسط درمان ارتودنسی حدود 18 الی 24 ماه طول می کشد. البته این مدت زمان به سن بیمار، روش درمانی و شدت ناهنجاری بستگی دارد.
همان طور که گفتیم بسیاری از مشکلات و عوارض ارتودنسی قابل کنترل و پیشگیری هستند. شما با انجام چند اقدام ساده می توانید احتمال بروز عوارض ارتودنسی دندان را به حداقل برسانید که در این صورت ماندگاری و طول عمر نتایج درمان ارتودنسی نیز طولانی تر خواهد بود. از جمله روش های پیشگیری از عوارض و مشکلات ارتودنسی دندان عبارتند از:
در طول درمان ارتودنسی، رعایت اصول بهداشت دهان و دندان بیش از پیش اهمیت پیدا می کند؛ بنابراین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در این ایام را به هیچ عنوان پشت گوش نیندازید. متخصصین توصیه می کنند که در طول درمان ارتودنسی از مسواک ارتودنسی، مسواک معمولی و دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید. در صورت رعایت این اصول، از عوارضی مانند بوی بد دهان، پوسیدگی دندان، عفونت لثه و تخریب مینای دندان در طول درمان ارتودنسی در امان خواهید بود.
اصولا پزشکان توصیه می کنند که در طول درمان ارتودنسی از رژیم غذایی خاصی استفاده کنید و مصرف قند و شیرینی جات را به حداقل ممکن برسانید.
بسته به روش درمانی و نوع براکت استفاده شده، نیاز است که در فواصل زمانی تعیین شده به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا او به تنظیم براکت ها و همچنین بررسی روند درمان بپردازد.
درست است که ارتودنسی دندان سن خاصی ندارد اما بهترین سن آن در سن رشد یعنی بین 7 تا 14 سال است که استخوان فک و دندان های کودک هنوز به طور کامل رشد نکرده اند و ساده تر جا به جا می شوند.
در پاسخ به این سوال باید گفته که درد ارتودنسی در روزهای اول کاملا طبیعی است و به دلیل عادت نداشتن فرد به براکت ها و فشارهای ناشی از آنها، ممکن است در هفته های دردهایی را تجربه کنند.
لق شدن دندان بعد از درمان ارتودنسی کاملا طبیعی است اما نگران نباشید زیرا بعد از تمام شدن پروسه درمان و استفاده از نگهدارنده ارتودنسی، دندان ها در جای خود ثابت می شوند.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید