شاید برایتان پیش آمده باشد که هنگام بیدار شدن از خواب، درد فک را تجربه کرده باشید. ممکن است در اطرافتان افرادی را دیده باشید که دندان های خود را به یکدیگر فشار می دهند و دندان قروچه می کنند. اما فشار دادن دندان ها روی هم نشانه چیست؟ برای درمان این مشکل باید به کدان دکتر مراجعه کنیم؟ عوارض دندان قروچه چیست و چه تاثیراتی بر دندان ها دارد؟ اگر این سوالات به ذهن شما خطور کرده است، در ادامه این مقاله از دندانه همراه ما باشید.
Bruxism یا دندان قروچه، یک مشکل غیر ارادی است که افراد به دلیل تنش و فشار عصبی، آن را در زمان خواب تجربه می کنند. این عارضه باعث ایجاد درد در فک و دندان ها می شود، که برای درمان و پیشگیری از آسیب های جدی، حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
اغلب افرادی که به Bruxism دچارند، از وجود آن در هنگام خواب خود آگاه نیستند. معمولا اطرافیان فرد با شنیدن صدای این مشکل، فرد را از وجود آن آگاه می کنند. اگر احساس می کنید دندان های شما در حال فشرده شدن هستند یا صبح ها پس از بیدار شدن از خواب دندان درد دارید، بهتر است به وجود دندان قروچه در خواب خود شک کنید.
این مشکل یک بیماری غیر ارادی در خواب است. اما گاهی اوقات احتمال دندان قروچه در بیداری و به صورت ارادی نیز وجود دارد. به طور کلی می توان براکسیسم را در دو دسته زیر تقسیم کرد:
دندان قروچه بیدار با ساییدن و فشار دادن دندان ها بر روی هم در طول روز رخ می دهد. علت اصلی این مشکل استرس، اضزراب، فشارهای روانی، عصبانیت یا تمرکز بسیار روی چیزی است. در اغلب موارد، براکسیسم بیدار را می توان با مدیریت استرس و آموزش راه های آگاهی بخش برای کاهش تعداد دفعات بروز آن کنترل کرد و نیاز به درمان جدی ندارد.
اگر این اتفاق در خواب رخ دهد، احتمال ایجاد آسیب در فک و دندان ها به دلیل عدم آگاهی از وقوع آن بیشتر است. یکی از بزرگترین مشکلات براکسیسم در خواب این است که شما از میزان فشار و سایش دندان ها مطلع نیستید و این موضوع می تواند منجر به آسیب های جدی همچون سردرد یا شکستگی دندان ها شود.
بروز علائم زیر می تواند نشانگر بیماری دندان قروچه باشد:
در صورت داشتن چنین علائمی، موارد را متخصص ارتودنسی مطرح کرده و اقدام به مدیریت و درمان آن ها کنید.
علت دقیق این مشکل هنوز مشخص نشده است، اما به نظر می رسد که چندین عامل ممکن است در ایجاد این مشکل نقش داشته باشند. در کودکان، ساییدگی دندان معمولا پس از ظهور اولین دندان و همچنین هنگام ظهور دندان های دائمی رخ می دهد. معمولا هنگامی که دندان های دائمی به طور کامل رشد می کنند، ساییدن دندان ها رو هم متوقف می شود.
ساییدگی و فشار دندان ها معمولا در زمان استرس، خشم، نگرانی و تمرکز رخ می دهد. تحقیقات نشان داده است که فعالیت مغز و ضربان قلب ممکن است قبل از یک دوره دندان قروچه افزایش یابد. این مورد نشان دهنده نقش مهم سیستم عصبی مرکزی در این اتفاق است.
علت فشار دادن دندان ها روی هم در بیداری، ممکن است به دلیل استرس و اضطراب، ناهماهنگی دندان ها یا فک، عوامل عصبی یا دندان درد شدید باشد و به صورت ناخودآگاه اتفاق می افتد.
علت اصلی شیوع این مشکل در کودکان، عادات دهانی (مکیدن انگشت، استفاده از پستانک)، دندان درآوردن، قرارگیری نامناسب دندان ها، استرس، اضطراب یا مشکلات راه هوایی است. بیشتر کودکان بدون درمان مشکلشان برطرف می شود، اما در صورت ایجاد آسیب یا ناراحتی، نیاز به مشاوره ویژه با پزشک دارند.
در دوران کودکی، جویدن و فشردن دندان در خواب رایج است. علت این کار در کودکان ممکن است ناشی از دندان درد یا استرس باشد. کودکانی که مبتلا به اختلالات بیش فعالی هستند نیز ممکن است دچار این عارضه باشند. علت دندان قروچه در خواب بزرگسالان و نوجوانان نیز بیشتر به علت استرس و اضطراب است.
این بیماری می تواند عوارض خفیف تا خطرناکی داشته باشد، که این عوارض عبارتند از:
دکتر دندانپزشک برای تایید یا رد وجود براکسیسم، ابتدا وضعیت ماهیچه های فک (TMJ)، دندان ها (سختی عضلات فک، شکستگی یا لب پر شدن، نحوه قرار گرفتن آن ها) و میزان آسیب لثه را از طریق معاینه فیزیکی بررسی می کند.
سپس با پرسش سوالاتی درباره سلامت دندان ها، وضعیت خواب شما، میزان استرس روزانه، داروهایی که مصرف می کنید و علائم براکسیسم، تشخیص نهایی خود را اعلام می کند. در برخی موارد، برای تشخیص دقیق تر، استفاده از تصویر برداری رادیولوژی از فک و دندان یا پلیسومنوگرافی (تست خواب) نیاز است.
با توجه به تشخیص و بررسی دلایل دندان قروچه، راهکارهای درمانی ارائه می شود. این راهکارهای درمانی عبارتند از:
در صورت مشخص شدن علت براکسیسم مرتبط با شرایط دندانی، اصلاح روابط دندانی با دقت و پس از تشخیص قطعی انجام می شود. توصیه می شود که اصلاح جفت شدن دندان ها (اکلوژن) توسط متخصص ارتودنسی انجام شود. اگر دلیل براکسیسم مشکلات مربوط به دندان ها باشد، درمان های لازم اعم از پر کردن دندان و … انجام می شود.
اگر دلیل این عارضه به خاطر اضطراب، استرس، تنش های روحی و ذهنی یا سایر اختلالات باشد، دندانپزشک ممکن است بیمار را به روان شناس یا مشاور ارجاع دهد تا با بررسی علت و در صورت لزوم تجویز و مصرف داروهای لازم، مشکل را حل نماید.
تحقیقات نشان داده است که درمان های دارویی موثری برای براکسیسم وجود ندارد و تحقیقات بیشتری لازم است تا کارایی آن ها مشخص شود. از جمله داروهایی که ممکن است برای درمان تجویز شوند، داروهای شل کننده عضلات، تزریق بوتاکس و داروهای ضد اضطراب هستند. توصیه می شود که هرگونه درمان دارویی توسط دندانپزشک و متخصص مربوطه انجام شود.
اگر در اثر دندان قروچه دندان های شما دچار حساسیت شده باشد، از لیزر تراپی و تاباندن اشعه های کم توان لیزر استفاده می شود. با تابش لیزر به ناحیه مورد نظر، می توان بدون هیچ گونه درد و عوارض مشکل را کنترل نمود.
نایتگارد ابزاری است که داخل دهان بر روی دندان ها قرار داده می شود تا از فشردن دندان ها به یکدیگر (clenching) هنگام خواب، جلوگیری نماید. نایتگارد به عنوان یک لایه محافظ بین دندان های بالا و پایین عمل می کند و از اعمال فشار بر روی دندان ها می کاهد. دندانپزشکان معمولا برای جلوگیری از دندان قروچه در شب، به بیماران خود نایتگارد توصیه می کنند.
توجه: قبل از اجرای هر گونه درمان خودسرانه، بهتر است با دندانپزشک مشورت کنید تا تشخیص دقیقی درباره وضعیت خود دریافت کنید.
صدای دهان در خواب ممکن است به علت دندان قروچه یا بروکسیسم ایجاد شود. دندان قروچه یک وضعیت غیر ارادی است که شامل فشردن دندان ها به یکدیگر، در هنگام خواب، می شود.
بوتاکس دندان قروچه به تزریق دوزهای کم سم بوتولینوم به عضله ماستر (فک) اشاره دارد. این عمل باعث ضعیف شدن عضله می شود به طوری که دندان قروچه و فشردن فک را به طور موثر متوقف می کند.
کمبود ویتامین D ممکن است به براکسیسم منجر شود. افراد مبتلا به کمبود ویتامین D، علاوه بر افزایش خطر ابتلا به افسردگی و حالت های اضطرابی، ممکن است دچار اختلالات عصبی شوند. افرادی که با کمبود ویتامین D مواجه هستند، علائم فیزیکی این اختلالات را تجربه کرده و بروکسیسم نیز یکی از علائم است.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید