در صورتی که دندان شما آسیب شدید ببیند و یا دچار پوسیدگی شده باشد که با سایر روش های درمانی مانند پر کردن یا روکش دندان قابل ترمیم نباشد، دندانپزشک مجبور به خارج کردن دندان شما می شود. ما در این صفحه از دندانه قصد داریم به علت کشیدن دندان و نکاتی که باید قبل و بعد از خارج کردن دندان بدانید بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
در صورتی که مشکلات زیر را داشته باشید ممکن است دندانپزشک خارج کردن دندان از دهان شما را بهترین راه حل بداند:
در مواقعی که پوسیدگی دندان گسترده باشد، حفظ دندان از طریق عصب کشی دندان، پر کردن و سایر روش های ترمیمی دندان غیر ممکن است. در این شرایط کشیدن دندان (به انگلیسی Dental Extraction) به منظور جلوگیری از انتشار عفونت و آسیب دیدگی به سایر دندان های شما ضروری است.
هنگامی که دندان شما در اثر آسیب یا تصادفات رانندگی دچار شکستگی بیش از حد شود، گاهی مواقع تنها راه حل خارج کردن دندان است.
در صورتی که دندان ها بیش از حد شلوغ و نامرتب باشند و یا اگر یک یا چند دندان اضافی در دهان رشد کرده باشد، با خارج کردن یک دندان ممکن است سایر دندان ها فضای کافی برای قرارگیری صحیح خود داشته باشند. برخی از متخصصین ارتودنسی قبل از ارتودنسی دندان در صورتی که شلوغی بیش از حد باشد ممکن است یک یا چند دندان فرد را بکشد.
بیماری های لثه استخوان زیر لثه را تحت ثاثیر قرار می دهند و در صورت عدم درمان منجر به لق شدن دندان ها می شود. در صورتی که دندان ها بیش از حد لق شده باشند، خارج کردن دندان تنها گزینه است.
دندانپزشک شما توضیحات کاملی را درباره چگونگی آمادگی شما برای دندان کشیدن توضیح خواهد داد. وی درباره سوابق دندانپزشکی و درمانی شما سوال می پرسد. نیاز است که هر گونه بیماری، آلرژی، عمل جراحی که انجام داده اید و دارویی که مصرف می کنید را در مراجعه به دندانپزشک خود، مطرح کنید.
اصولا قبل از خارج کردن دندان، دندانپزشک ناحیه مدنظر را بی حس می کند. همین موضوع باعث می شود که درد ناشی از لثه ها را متوجه نشوید و تنها احساس فشاری را در هنگام خارج کردن دندان خواهید داشت. شما در طی کشیدن دندان کاملا هوشیار می باشید و به آنچه اتفاق می افتد کاملا آگاه می باشید. در صورتی که ترس از خارج کردن دندان شما شدید باشد، ممکن است به شما آرام بخش داده شود.
🦷 خواندن این مقالات را فراموش نکنید:
مراحل کشیدن دندان در روش معمولی به صورت زیر است. ابتدا دندانپزشک با تزریق بی حسی موضعی، ناحیه را بی حس می کند. پس از اثر بخشی آن، دندانپزشک محل قرارگیری دندان را باز می کند و دندانتان را به آرامی به طرفین حرکت می دهد تا برای خارج کردن دندان از دهان کمی شل شود. ممکن است در هنگام خارج کردن دندان از دهان، احساس کمی فشار داشته باشید که کاملا طبیعی و قابل تحمل است. چنانچه احساس هر گونه دردی داشتید به دندانپزشک خود سریعا اطلاع دهید.
کشیدن دندان با جراحی کمی پیچیده تر از روش معمولی است. زمانی از این روش استفاده می شود که دندان از خط لثه بیرون نیامده است، به طور کامل رشد نکرده است و یا به اصطلاح دندان نهفته است. برای خارج کردن دندان در این روش، جراح برش کوچکی در لثه ایجاد می کند و از اینجا به بعد مانند روش قبلی اقدام به خارج کردن دندان می کند. جراح ممکن است پس از اتمام کار محل برش را بخیه بزند.
پس از خارج کردن دندان، یک تکه گاز روی محل قرار داده می شود و از شما خواسته می شود که به مدت نیم ساعت آن را محکم با دندان خود نگهدارید.
خارج کردن دندان ممکن است به بافت های اطراف دندان آسیب وارد کند، اما در صورتی که از لیزر برای خارج کردن دندان استفاده شود این اتفاق نمی افتد. البته برای کشیدن دندان عقل این روش مناسب نیست. از لیزر به منظور جدا کردن رشته های اتصال دهنده دندان به استخوان و آسان خارج کردن آن استفاده می شود.
🦷 خواندن این مقاله را فراموش نکنید: لیست دندانپزشکی های شبانه روزی تهران
این کار به طور کلی بی خطر است، اما عوارض و خطرات احتمالی وجود دارد که باید آگاه باشید:
این عارضه به عنوان اصلی ترین علت درد پس از کشیدن دندان مطرح است. حفره خشک می تواند فرآیند بهبود را به تاخیر بیاندازد و نیاز به درمان بیشتری داشته باشد. مثل قرار دادن پانسمان یا دارو بر روی محل برای کاهش درد. رعایت دقیق دستورالعمل های مراقبت پس از کشیدن دندان از اهمیت بسیاری برخوردار است تا خطر ایجاد حفره خشک کاهش یابد. درمان حفره خشک شامل تجویز آنتی بیوتیک برای مبارزه با رشد باکتری ها و شستشو با آب نمک گرم برای کمک به تمیزی منطقه است.
بهداشت دقیق دهان، از جمله مسواک زدن ملایم بسیار مهم است. نظارت دقیق بر عفونت و حضور در تمام قرار ملاقات های پس از آن با دندانپزشک منجر به درمان مؤثر و بهبودی می شود. همچنین، استفاده از لیزر در دندانپزشکی برای کاهش درد پس از کشیدن دندان نیز موثر است.
عفونت و تورم از عوارض بالقوه ای است که پس از کشیدن دندان ایجاد می شوند. این عارضه ممکن است به دلیل ورود باکتری به محل استخراج، بهداشت نامناسب دهان، سیگار کشیدن یا ابتلا به بیماری لثه ایجاد شوند. علائم عفونت پس از کشیدن دندان ممکن است شامل افزایش درد، گرما، قرمزی و ترشح عفونت باشد.
تورم ممکن است به دلیل پاسخ طبیعی بدن به جراحی نیز ایجاد شود. جهت تشخیص دقیق علت تورم، به دندانپزشک مراجعه کنید. درمان عفونت پس از کشیدن دندان شامل تجویز آنتی بیوتیک برای از بین بردن باکتری ها و شستشو با آب نمک گرم است. تورم اغلب با کمپرس سرد در 24 ساعت اول کنترل می شود و سپس کمپرس گرم برای بهبود گردش خون انجام می شود. بالا بردن سر در زمان خواب نیز ممکن است به کاهش تورم کمک کند.
آسیب عصبی یک عارضه نسبتا نادر است که ممکن است پس از کشیدن دندان اتفاق بیفتد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که اعصاب نزدیک منطقه استخراج به طور ناخواسته تحت تاثیر قرار می گیرند. آسیب عصبی ممکن است به علائمی مانند بی حسی کوتاه مدت یا حتی بلند مدت فک، گزگز، تغییر حس یا درد در ناحیه منجر شود. علل آسیب عصبی ممکن است شامل نزدیکی ریشه دندان به اعصاب یا ضربه تصادفی در طول جراحی باشد. با این حال، خطر اتفاق افتادن این عارضه کم است، اما مهم است که از این احتمال آگاه باشید.
حتما بخوانید : هزینه کشیدن دندان عقل چقدر است؟
درمان آسیب عصبی پس از کشیدن دندان به میزان و نوع آسیب وارده وابسته است. در برخی موارد، عصب ممکن است در طول زمان به خودی خود بهبود یابد. اما اگر آسیب به مقدار قابل توجهی باشد یا پایداری داشته باشد، ممکن است نیاز به ارجاع به متخصص جراحی فک و صورت باشد. مداخلات جراحی یا داروها ممکن است برای مدیریت درد و بهبود عصب در نظر گرفته شود. استفاده از لیزر در دندانپزشکی جهت تسکین درد پس از کشیدن دندان نیز موثر خواهد بود. پیشگیری از آسیب عصبی یک مسأله مهم است. دندانپزشک یا جراح فک و صورت متخصص و با تجربه می توانند اقدامات دقیقی را برای ارزیابی نزدیکی عصب ها انجام دهند، از جمله استفاده از عکسبرداری CBCT و تکنیک های جراحی مناسب.
خونریزی بعد از کشیدن دندان در چند ساعت اول بعد از جراحی ناشی از اختلال طبیعی رگ های خونی در زمان خارج کردن دندان رخ می دهد. با این حال، خونریزی بیش از حد یا مداومت بیش از اندازه این مرحله ممکن است نیاز به توجه داشته باشد. عواملی مانند عدم رعایت دقیق دستورالعمل های بعد از بیرون آوردن دندان، جا به جایی لخته های خونی یا شرایط پزشکی خاصی که بر روی لخته خون تاثیر می گذارند، عواملی هستند که می توانند در افزایش خونریزی نقش داشته باشند.
فعالیت هایی مانند استعمال سیگار، شستشوی شدید و یا مصرف غذاهای گرم یا سفت بلافاصله پس از کشیدن دندان نیز ممکن است در افزایش خونریزی تاثیر داشته باشند. درمان خونریزی پس از کشیدن دندان شامل چندین مرحله است. در مرحله اول، فشار آوردن آرام روی محل استخراج به مدت تقریباً 30 دقیقه می تواند به توقف خونریزی کمک کند. اجتناب از فعالیت هایی که ممکن است سر زخم را باز کند، مانند مکیدن نی یا تف کردن شدید، ضروری است. اگر خونریزی ادامه داشته باشد. همچنین، قرار دادن یک کیسه یخ در ناحیه بیرونی دهان می تواند به کاهش تورم و کاهش خونریزی کمک کند. اگر خونریزی به طور غیر طبیعی ادامه داشت یا بدتر شد، مهم است که بلافاصله با دندانپزشک یا جراح دهان تماس بگیرید تا به شما راهنمایی بدهند و اقدامات لازم را توصیه کنند.
هر گزینه جایگزین دندان، مزایا و معایب خاص خود را دارد. ایمپلنت های دندانی نزدیک ترین تطابق با دندان های طبیعی را دارند. ایمپلنت دندان طول عمر بیشتری دارد و کمترین تاثیر را بر روی دندان های مجاور می گذارد.
بریج دندان نیز راه حل ثابتی ارائه می دهد که ترازی دندان های مجاور را حفظ می کند، اما نیاز به تغییر دندان ها برای قرار دادن روکش دارند.
پروتز ها اغلب مقرون به صرفه تر هستند و برای افراد با درجات مختلف از از دست دادن دندان مناسب هستند، اما ممکن است پایداری کمتری داشته باشند و بر روی فعالیت های روزمره تاثیر بگذارند.
در نهایت، انتخاب گزینه جایگزینی دندان به عواملی مانند سلامت دهان، بودجه و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد.
هزینه کشیدن دندان نسبت به شرایط مختلف می تواند متفاوت باشد. برای مثال هزینه کشیدن دندان عقل کاملا متفاوت از هزینه کشیدن دندان جلو بالا است. همچنین روش خارج کردن دندان و اینکه شما چه بیمه ای دارید نیز می تواند در هزینه این نوع از خدمات دندانپزشکی موثر باشد. البته شما می توانید با مطالعه مقاله تعرفه دندانپزشکی در سال 1402 در سایت دندانه، به طور تقریبی با هزینه خدمات مختلف دندانپزشکی آشنا شوید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید